Laskaszőlő

Szentesi Józsefnek köszönhetően, a mi generációnk is megismerheti ezt a több mint 100 éve szunnyadó fajtát, amit a Filoxéra vész majdnem teljesen elsöpört a szőlők palettájáról. Persze, kaszáláskor is mindig állva marad egy-egy fűszál, így szerencsére a Laskaszőlőből is maradt néhány tőke, amit a Pécsi Kutatóintézet megőrzött, várva egy elhivatott borászt, aki új életet lehel ebbe a kiváló magyar fajtába.
Kép: wein plus

Bora teljesen különbözik a manapság ismert vörösboroktól, teljesen egyedi és ez adja a különlegességét. Már a pohárba töltve elvarázsol mély bíbor színe, amit olyan friss átható gyümölcsös illat követ, amit a megismert világfajtáknál nem tapasztaltunk. Elbódít az intenzív fűszeres illattal keveredő piros bogyósok kavalkádja, amelyből az aszaltmeggy talán a meghatározó. Ez az érzés fokozódik az első kortyban, ahol a határozott mégis selymes savgerinc életre kelti a gyümölcsösség mögött meghúzódó keserű csokoládé ízét. A hosszú lecsengés időt ad elmerengni és elmélyülni a bor kínálta élményben.

További szőlőfajták

Vértes Csillaga

<a class="glossaryLink" aria-describedby="tt" data-cmtooltip="<div class=glossaryItemBody>&lt;!-- wp:paragraph --&gt;Azonos rendszertani nemzetséghez tartozó

Tovább olvasom »