Tihanyi kék

Szentesi Józsefnek köszönhetően a már majdnem teljesen elfelejtett régi magyar szőlőfajtákból – Tihanyi kék, Csókaszőlő, Laska és társai - készült különleges borokat újra kóstolhatják a borkedvelők.

Szentesi József, – a Borászok Borásza díj kitüntetettje – szárnya alá vette a Pécsi Kutatóintézet génbankjában szunnyadó régi magyar fajtákat és Velencei–tó körüli birtokán feltámasztotta őket. Még sok a teendő, újra kell tanulni, hogy a régi fajtákból készített borokat hogyan lehet megfeleltetni a jelenkor ízlésének. Az általa előállított borok hagyományos technológiával készülnek, azaz -a kénnel kicsit rásegítve- hagyja, hogy a természet tegye a dolgát.

A Tihanyi kék az egyik ilyen szőlőfajta, amely visszarepít a régi időkbe és megmutatja, hogy a vörösbor nemcsak a világfajtáktól megszokott testtel élvezhető, a kicsit vékonyabb, ugyanakkor a magyar borokra jellemző különleges gyümölcsösség, a fűszeres illatával és zamatával keveredve igazi unikum.

További szőlőfajták

Vértes Csillaga

<a class="glossaryLink" aria-describedby="tt" data-cmtooltip="<div class=glossaryItemBody>&lt;!-- wp:paragraph --&gt;Azonos rendszertani nemzetséghez tartozó

Tovább olvasom »